Niels Overvoorde Nederlands kampioen marathonschaatsen

Op nieuwjaarsdag is Niels Overvoorde uit Delfgauw Nederlands kampioen marathonschaatsen geworden bij de beloften. In een goed gevuld Thialf in Heerenveen gingen ongeveer 80 schaatsers van 18 tot 24 jaar van start voor een wedstrijd van 100 ronden.

De ploeg van Niels groenehartsport.nl met ploegleider, Pijnackernaar, Kurt Wubben langs de baan heeft geen sprinter in de ploeg. De tactiek was dan ook om de koers hard te maken en te proberen in een kopgroep te komen. Na diverse pogingen van verschillende rijders reden er na ongeveer 30 ronden twee man weg. Niels sprong daar vanuit het peloton naartoe en reed een paar ronden met deze mannen op weg naar de achterzijde van het peloton. Het ging Niels echter niet snel genoeg, en uiteindelijk pakte hij als eerste in zijn eentje een ronde voorsprong.

Intussen waren er nog twee groepen onderweg om het peloton te dubbelen waardoor er uiteindelijk 12 man voor de overwinning mochten strijden. Nadat er met nog 7 ronden te gaan uit deze groep twee man wegsprongen en een serieus gat sloegen, demarreerde ook Niels weg en zette de achtervolging in. Binnen 2 ronden had Niels het gat gedicht en sloot aan bij deze rijders. Met nog 300 meter te gaan zette Niels de sprint in en won zeer overtuigend. Een gemiddelde rondetijd van 32.1 seconde en slechts 32 man die uitreden, gaf aan dat de wedstrijd snel en zwaar was. Ook de 21 jarige Jerrie Suyker (Pijnacker) behoorde tot de deelnemers en was in de slotfase nog op jacht naar plaats 13 maar strandde net. Hij werd wel verdienstelijk 31e.

Bij de dames reed Inge Mostert (Delfgauw) goed mee en werd 25e waar Irene Schouten de wedstijd over 100 ronden won. Ook de dames hadden flink de gang erin en reden gemiddelde rondetijden van 32.9 sec. Deze dag werd ook Erben Wennemars kampioen bij de Masters en Bob de Vries bij de A-rijders. Een mooi rijtje kampioenen deze eerste dag van 2017!

Vanaf zaterdag 23 januari zal Niels actief zijn op de Weissensee bij het open NK natuurijs en de alternatieve Elfstedentocht. 11 februari vanaf 18.00 uur zullen Niels en Inge te zien zijn bij een wedstrijd om de KPN-cup op de Uithof in Den Haag. Niels, Inge en Jerrie zijn alle drie actief bij IJsvereniging Pijnacker en Restore Cycling.