Veilig sporten bij IJVP
Binnen IJsvereniging Pijnacker vinden wij het heel belangrijk om voor iedereen een veilig en positief sportklimaat te creëren. Hieronder lees je, hoe wij de sociale veiligheid van onze leden willen borgen.
Visie
IJsvereniging Pijnacker wil een schaatsvereniging zijn waarbinnen de sociale veiligheid voor alle leden is geborgd. Binnen onze vereniging is daarom geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag. We hebben een open cultuur waarin we elkaar aan durven te spreken als de sociale veiligheid in het gedrang komt. Mocht er sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag, dan weten we hoe te handelen.
Doel
Iedereen die betrokken is bij IJsvereniging Pijnacker, of het nu als sporter is, als vrijwilliger of als bestuurder, voelt zich veilig. Hij of zij weet bovendien wat er van hem of haar verwacht wordt als het gaat om een veilig en aangenaam sportklimaat. En hij of zij weet ook wat er van hem of haar verwacht wordt, en welke mogelijkheden er zijn, als er onverhoopt iets gebeurd dat als grensoverschrijdend wordt beschouwd.
Maar wat is grensoverschrijdend gedrag? En specifiek in de sport? We verstaan hieronder elke vorm van gedrag of toenadering, die door de persoon die het ondergaat, als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het kan gaan om verbale, non-verbale, fysieke of digitale gedragingen van die ander.
Hoe bereiken we dit?
Om een veilig sportklimaat te kunnen realiseren hebben we een aantal maatregelen genomen, die aansluiten bij de aanbevelingen van NOC/NSF en de KNSB.
1) Gedragsregels
We verwachten dat al onze leden, al onze trainers, coaches, begeleiders en andere vrijwilligers, en onze bestuursleden de gedragsregels naleven die zijn vastgelegd in de door het NOC*NSF opgestelde gedragscodes.
De gedragsregels zijn toegespitst op de verschillende groepen die we kunnen onderscheiden:
Sporters: sporters
Trainers, coaches en begeleiders: trainers, coaches en begeleiders
Bestuur: bestuurders
De gedragsregels zijn beschikbaar op of via onze website, www.ijvp.nl. We brengen ze periodiek onder de aandacht van onze leden. Tenminste één keer per jaar besteden we extra aandacht aan de regels voor onze vrijwilligers op het ijs, en voor onze bestuurders.
2) Vrijwilligers en bestuurders - Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
Elke trainer en sportbegeleider van IJVP toont bij zijn op haar aantreden, en vervolgens eenmaal per 3 jaar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Dit geldt ook voor bestuursleden. Minderjarige jeugdbegeleiders ondertekenen onze gedragsregels.
Bij het werven en inzetten van nieuwe vrijwilligers en bestuurders hanteert IJVP de volgende stappen:
- Een kennismakingsgesprek met een lid van het bestuur;
- De vrijwilliger dient de gedragsregels tot zich te nemen en zich hieraan te conformeren;
- Er wordt een VOG aangevraagd en getoond;
- Indien mogelijk en van toepassing worden er referenties gecheckt.
3) Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Als jijzelf iets mee hebt gemaakt – dat voor jou over jouw grenzen ging – kun je ervoor kiezen om dit met je trainer of begeleider te bespreken. We verwachten van onze trainers en begeleiders dat ze naar jouw verhaal luisteren en samen met jou het probleem verkennen.
Maar soms kan het voor jou lastig, onprettig of ongewenst zijn om dat met de trainer of begeleider te bespreken. In dat geval kan je ook contact opnemen met een vertrouwenscontactpersoon (VCP). De VCP staat meestal iets verder van de situatie af en kan met jou verkennen welke mogelijkheden er zijn om met het probleem om te gaan.
De VCP van IJVP is bereikbaar per e-mail via
Op de website van IJVP vind je de naam of namen van de VCPs
Het kan ook zijn, dat je vermoedens hebt van grensoverschrijdend gedrag door anderen binnen de club. Ook dan kun je contact met de trainers, begeleiders of vertrouwenscontactpersonen opnemen voor een gesprek.
4) De rol van de trainers en begeleiders
Trainers hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is belangrijk dat trainers (met in het bijzonder de trainers die werken met kwetsbare groepen) weten hoe zij invulling aan deze rol kunnen geven. Dat kan met een cursus, opleiding of e-learning waarin aandacht is voor pedagogiek en integriteit.
IJVP stimuleert de ontwikkeling van trainers, zeker ook op pedagogisch gebied. We bieden onze trainers de mogelijkheid om zich juist ook op dit gebied te scholen, via door de KNSB aangeboden trainingen.
Tot slot
Veilig sporten – het spreekt toch voor zich? Voor IJVP wel!
Maar om een veilig sportklimaat te waarborgen moeten we er steeds aandacht voor houden. Dit beleid, en de maatregelen die we daarin nemen, hebben juist dat tot doel. We zullen het beleid periodiek actualiseren als we daar aanleiding toe zien. En we nodigen al onze leden uit om te helpen om IJVP een fijne en veilige omgeving voor iedereen te laten zijn.