Corrie de Hoog


Iets schrijven over Corrie de Hoog is net even anders dan schrijven aan Corrie. Dat laatste was een jaarlijks terugkerend ritueel aan het einde van elk schaatsseizoen. Dat stukje bevatte dan de nominaties voor de CdH bokaal, een strikt geheim document waarvan alleen wij tweeën de inhoud kenden. 
De Corrie de Hoog bokaal heeft in de volks- (lees: verenigings-) mond vanzelf die naam gekregen. In de tijd dat Corrie in het bestuur zat hebben we het over de jaren tachtig. Het wedstrijdschaatsen van de jeugd werd in die tijd serieus opgezet onder leiding van Hans van Velzen, Rob van Leeuwen en Ad Overdevest. En uit verhalen weet ik dat Corrie met de wagen vol jeugd (en toen mochten er veel meer in dan het aantal aanwezige gordels) naar de Uithof heen en weer pendelde. Om de jeugd extra te motiveren tot grote prestaties heeft zij toen aanmoedigingsprijs ingesteld. Een prijs die op Corrie’s verzoek niet alleen om de snelste tijden ging maar ook uitgereikt kon worden voor trouw trainingsbezoek, sociale opstelling binnen de groep of beloning bij overwinning van tegenslagen. 
En dit laatste tekent de manier waarop Corrie in het (vereningings)leven stond; zij had oog voor iedereen, topper of niet. 
De originele Bokaal staat ondertussen zo vol met namen van jeugd dat er niets meer bij kan. Deze wisselbeker staat in de prijzenkast in de Tinteltent en is er nu een nieuwe aanmoedigingsbokaal die hopelijk ooit net zo vol komt te staan. 

In de jaren dat ze in het bestuur zat waren het ook roerige tijden. De ijsbaan werd verplaatst, er moest een clubhuis worden gebouwd, er waren veel strenge winters met een winterlang veel werk op en rond de baan. Kortom het bestuur had het druk. 
Ik weet niet of een vrouw in een bestuur in die tijd gemeengoed was, maar waarschijnlijk was Corrie een voorloper, als je je bedenkt dat er nog geen vrouwelijke burgemeesters of eerstekamerleden waren. 
Hoelang Corrie deel uitmaakte van het bestuur zou ik zo niet weten. Daarvoor zou ik in de archieven moeten duiken, een papieren bestand dat door de jaren heen door Corrie en haar Joop (jarenlang voorzitter van de vereniging) is verzameld en beheerd.  

Tijdens de viering van het 125 jarig bestaan van IJsVereniging Pijnacker zijn beiden benoemd tot erelid. Een verdiende onderscheiding waarvan ze veel te kort heeft kunnen genieten. 

Wij wensen Joop en alle familie de komende tijd veel sterkte met het verwerken van het verlies. 

John